Mūsų vyninėje lankėsi “Nacionalinė ekspedicija”

Mūsų vyninėje lankėsi “Nacionalinė ekspedicija”

Mūsų vyninėje lankėsi “Nacionalinė ekspedicija”

Gražų paskutinį birželio savaitgalį pas mus vyninėje lankėsi LRT populiarios laidos „Nacionalinė ekspedicija“ dalyviai Arminas, Zita ir Salemonas. Šį birželį „Nacionalinė ekspedicija“ išvyko į kelionę jau penktą kartą. Šiais metais ekspedicijos dalyviai plaukė Dauguvos upe per Baltarusiją ir Latviją, Baltijos jūra pasiekė Saremos salą Estijoje, toliau keliauja per Žemaitiją ir galiausiai grįš į Kauną. Svečiuodamiesi Žemaitijoje, kaip vieną iš sustojimo taškų, pasirinko mūsų vyninę. Mes, mažieji gamintojai, turime palaikyti vieni kitus, todėl į ekspedicijos priėmimą pasikvietėme sūrininkus iš Laučių, Astą ir Remigijų Marozus, kurie pristatė savo ūkyje gaminamus sūrius. Sūrininkai savo gaminius gamina iš savo ūkyje auginamų 29 karvių pieno.

Ekspedicijai atvykus, Česlovas noriai pasidalino savo žiniomis apie lietuvišką vyndarystę, aprodė vyno gamybos patalpas, kur Zitai Kelmickaitei davė išbandyti vyno išpilstymo įrengimo veikimą  :)Taip pat ekspedicijos dalyviai nusileido apžiūrėti vyno rūsį.

Po trumpos ekskursijos ir įdomios klausimų-atsakymų sesijos pakeliui, svečiai buvo pakviesti prie stalo, kur degustavo vienus Česlovo populiariausių, svarainių ir šermukšnių vynus. Vyndarys išskirtinių svečių garbei ištraukė iš savo asmeninės kolekcijos vieną pirmųjų savo darytų vynų-2005 metų derliaus aviečių vyną, išlaikytą 14 metų. Seną, ilgai laikytą vyną prieš atkemšant reikia tinkamai paruošti: butelis buvo iš horizontalios padėties rūsyje perneštas į vidų ir pastatytas vertikaliai, kad į dugną nusėstų nuosėdos, kurios susidaro per ilgą brandinimo laiką. Toliau sekanti procedūra vadinama dekantavimu, garbę šią procedūrą atlikti gavo ekspedicijos dalyvis, someljė, Arminas Darasevičius. Atkimšus ilgai brandinto vyno butelį, pirmiausia apžiūrima, ar kamštis neištrupėjęs, vėliau vynas lėtai perpilamas iš butelio į dekanterį-stiklinį indą, kur perpylimo metu vynas santykiauja su deguonimi ir taip atsiskleidžia jo visi aromatai. Vynas pilamas virš žvakės (senovinis, klasikinis metodas), kad matytųsi pilant, kada prasidės nuosėdos. Nuosėdos nebepilamos, vartojamas perpiltas vynas be nuosėdų. Natūralu, kad vyndarys šio proceso metu smarkiai jaudinasi, kadangi kaskart atkemšant ilgai brandinto vyno butelį, niekada negali žinoti, ką teks ragauti. Bet iš tiesų jaudintis nebuvo dėl ko, nes dekanterio sienelėmis tekėjo tamsiai rudos spalvos, nuostabaus aromato, sodraus skonio kokybiškai subrendęs saldus aviečių vynas, kurio gėrėjosi visi paragavę.

Degustuojant vynus, A. Darasevičius pateikė patarimų dėl maisto derinimo prie vyno, kas buvo aktualu šiuo atveju ragaujant A. ir R. Marozų pagamintus sūrius, tarp kurių buvo ir saldžių, ir sūrių, ir net aštrių.

Epizodus iš „Nacionalinės ekspedicijos“ filmavimo rasite galerijoje. Laidos apie Česlovo Ramoškos vyninę laukiame žiemos pradžioje per LRT.