Moterys ir saugo, ir keičia tauraus gėrimo tradicijas

Moterys ir saugo, ir keičia tauraus gėrimo tradicijas

Moterys ir saugo, ir keičia tauraus gėrimo tradicijas

Prieš 200 metų istorinėje Prancūzijos srityje Šampanėje reikšmingus darbus darė našlės: Barbie Nicolas Clicquot sugalvojo, kaip iš šampano pašalinti mielių nuosėdas, Louise Pommery išdrįso sumažinti cukraus kiekį ir pagamino pirmąjį briuto stiliaus putojantį vyną. XXI amžiaus Šampanės moterys pagal biodinamikos principus vynuoges purškia vaistažolių arbatomis ir vynuogynų tarpueilius purena arklio traukiamu arklu. Jau dešimtą kartą Reimse vyko mažųjų gamintojų, dar vadinamų kaimiečiais, paroda „Les Printemps de Champagne“. Kasmet ji plečiasi – susikuria naujų klubų, asociacijų, į kurias tik pagal jiems patiems žinomus kriterijus vienijasi šampano gamintojai.

Jie šiukštu neįsileidžia didžiųjų „Grande marque“ namų, kurie šampaną gamina ne iš nuosavuose vynuogynuose užaugintų uogų. Tačiau šiemet buvo viena išimtis. Atskirą degustaciją surengė šampano namai, kuriuose reikšmingas pareigas eina moterys. Vienos yra samdomos vadovės, kitoms likimas lėmė gimti šeimose, kurios istorinėje Prancūzijos srityje Šampanėje šaknis įleidusios nuo XVII amžiaus. Pamanytum, kad jų gyslomis tikrai turėtų tekėti šampanas. Labiausiai aš laukiau susitikimo su „Krug“ namų prezidente Margareth Henriquez. Venesueloje gimusi, Harvarde vadybą studijavusi moteris garsėja gebėjimu suvaldyti didžiules, problemų turinčias įmones. Apie dvidešimt metų Margareth Centrinėje ir Pietų Amerikoje vadovavo stambioms tarptautinėms korporacijoms „Seagram“ bei „Nabisco“. Į pastarąją moteris buvo pakviesta, kai įmonė per metus patirdavo apie 24 milijonų JAV dolerių (per 20 mln. eurų) nuostolių. Per kelerius metus Margareth padarė ją pelningą. Prieš aštuoniolika metų sėkmingą vadybininkę nusižiūrėjo didžiausia pasaulyje prabangos prekių grupė LVMH. „Pirmąjį pasiūlymą vadovauti šampano namams „Veuve Clicquot“ gavau 2001 metais. Mano atsakymas buvo trumpas – ne. Tuomet buvau paprašyta plėtoti tos pačios grupės projektą „Bodegas Chandon“ Argentinoje. Čia gavau labai daug informacijos ir žinių apie vyno gamybą, kurios ypač praverčia dabar. Dar vienas pasiūlymas – vykti į Europą ir imtis „Krug“ namų – atėjo 2008-aisiais. Buvau girdėjusi, kad „Krug“ turi arogantiškų, uždarų namų įvaizdį. Tai visiškai prieštarauja mano prigimčiai. Tačiau buvo pažadėta, kad galėsiu viską keisti. Niekada nebuvau dirbusi su prabangos prekėmis, todėl naują pasiūlymą priėmiau kaip dar vieną gyvenimo iššūkį“, – pasakojo Margareth ir pridūrė, kad kreipčiausi į ją tiesiog Maggie.

Skaitykite daugiau: https://www.lrytas.lt/skonis/gurmanu-klubas/2018/06/05/news/moterys-ir-saugo-ir-keicia-tauraus-gerimo-tradicijas-6396148/?utm_source=lrExtraLinks&utm_campaign=Copy&utm_medium=Copy